top of page
  • toniebroekhuijsen

RTL Nieuws: hoe propaganda werkt in Belarus


Een afschuwelijke truc bedoeld om de bevolking angst in te boezemen. Zo noemt propagandadeskundige Tonie Broekhuijsen het intervie

w dat de gevangen journalist Roman Protasevitsj moest geven op de Belarussische staatstelevisie. "Dit is een beproefde methode."


Protasevitsj is als kritische blogger een kopstuk van de oppositie van Belarus, het land in Oost-Europa waar dictator Aleksandr Loekasjenko al 27 jaar aan de macht is. Sinds eind vorige maand zit Protasevitsj vast in de cel; de autoriteiten kregen hem in handen nadat ze een passagiersvliegtuig kaapten en dwongen te landen in Belarus. Protasevitsj kon geen kant op.


Op de staatstelevisie moest Protasevitsj gisterenavond verkondigen dat hij spijt had van zijn kritiek op het regime. "Mijn maag keert zich om als ik die jongen zie", zegt mediaspecialist Tonie Broekhuijsen. "Je ziet een angst in zijn ogen. En als je aandachtiger kijkt naar zijn polsen zie je mogelijk sporen van mishandeling." Broekhuijsen is uitgever en vertaler van het klassieke boek Propaganda, dat een eeuw geleden werd geschreven door Edward Bernays, een grondlegger van massacommunicatie.


Duidelijk doel

Met het interview heeft het regime een duidelijk doel voor ogen, zegt Broekhuijsen. "Het is niet de bedoeling om mensen te overtuigen dat Protasevitsj nu plots achter het regime staat. Het is de bedoeling om schrik aan te jagen. Het is een dikke vinger naar de eigen bevolking, en de rest van de wereld. Protasevitsj wordt ingezet om te laten zien dat het regime tot alles in staat is. De boodschap: als je in opstand komt kunnen we alles met je doen."


Want Broekhuijsen denkt niet dat de Belarussen de enorme draai van Protasevitsj zullen geloven. "Die mensen zijn niet dom. Zeker nu je verschillende manieren hebt om van buitenaf toch informatie te verkrijgen, bijvoorbeeld via VPN-verbindingen." Broekhuijsen verwijst ook naar totalitaire landen in het verleden. "Zo wisten Oost-Duitsers ook in de tijd van de DDR vaak heel goed wat er speelde."


Beproefde methode

Angst aanjagen is dus het doel. Om daarvoor gevangenen in te zetten is volgens de schrijver al decennialang een beproefde tactiek. "Stalin deed dat in Rusland, en ook in het China van Mao Zedong moesten gevangenen voor grote groepen mensen vertellen wat voor afschuwelijke dingen ze hadden gedaan tegen de partij. Zo wordt de bevolking gewaarschuwd om niet in opstand te komen."


Het interview met Protasevitsj werd volgens oppositiekanalen massaal in het land vertoond, ook op grote billboards op straat.


"De machthebbers willen dat iedereen dit ziet. Vergelijk het met reclame, politieke propaganda is niet anders. Je moet er niet omheen kunnen, het is in your face", stelt Broekhuijsen. "Alles om de boodschap over te brengen."


Lees het interview hier op de website van RTL nieuws.

33 weergaven0 opmerkingen
bottom of page