top of page
  • toniebroekhuijsen

'We hebben zulke goeie ideeën, ook als ze niet kloppen passen we ze gewoon aan. Verfrissend'

Stel je voor: je doolt als toerist door het Binnenhof en opeens sta je in de Rolzaal. Dé zaal waar het nieuwe kabinet Rutte IV over enkele minuten voor het eerst zal gaan vergaderen. Wat doe je dan? Je duikt met je smartphone onder de tafel, houdt je adem in en zet de recorder aan. Mediaspecialist Tonie Broekhuijsen rapporteert vanonder de tafel, vanaf het Binnenhof in Den Haag. Of: zoals het had kúnnen zijn onder die tafel.


'Hahahahaha…


Welkom bij Kabinet Rutte 4!


Hahahaha…


Jajaja, het heeft even geduurd. Ik weet het. Geef ik ook toe, maar, niet als excuus, hoor, zo zit ik natuurlijk niet in elkaar. Maar gewoon omdat het zo is. Uhm… we hebben ook wel wat over ons heen gehad het afgelopen jaar, hè! Als kabinet Rutte III. Godallemachtig… O sorry, Carola… Wat ik natuurlijk bedoel is, dat gedoe met die toeslagen, en die functie elders. Dat gold bijna voor mezelf…. hahahahaha… met die motie van afkeuring van Wopke en Sigrid. Supergoed gedaan, trouwens. Want hoe moesten we ons daar anders uitdraaien? Vraag ik je. Op deze manier kon ik nog een beetje…. Kom, hoe heet dat… mijn stinkende best doen om te laten zien dat ik ook spijt kan hebben. Had ik ook, natuurlijk, had ik ook. Als die motie van wantrouwen van Geert was aangenomen, was het écht functie elders voor mij geweest. Maar goed, dat is allemaal geweldig goed verlopen.


En alle credits voor jou, Sigrid! Je bent echt een vakvrouw, zoals je daar zo verontwaardigd in de Tweede Kamer stond, met die bril zo op het puntje van je neus, zo vanuit je tenen gekwetst, boos. Zo geloofwaardig. Ik was echt onder de indruk. Dacht even nog dat je het meende dat je niet met mij in een kabinet wilde... hahahahahaha. Daarom deed ik meteen zo deemoedig.


Nou ja, en wat hadden we nog maar aan de hand? Ach ja, al dat coronagedoe van Hugo. Grapje Hugo, grapje! Hahahahaha… Wees blij dat je nu in elk geval van die ellende af bent. Of wonen nu zo’n goede keuze van je is geweest, weet ik niet. Klinkt als van de regen in de drup… Hahaha. Maar ik weet zeker dat jij daar wel weer een mooi verhaal van kan maken, Hugo. Net zo creatief als die schoenen van je.


Het is gewoon een kwestie van met cijfers strooien, veel cijfers. Dat riepen Hugo en ik de afgelopen twee jaar tegen elkaar, en dat werkt, neem dat van ons aan. Journalisten begrijpen cijfers niet goed, anders waren ze wel iets anders gaan doen. Dus als je met een beetje rimpels in je voorhoofd iets over cijfers roept, zit je goed, Daar weet onze nieuwe man op Volksgezondheid ook alles van. Heel veel rimpels, toch Ernst! Hahahaha! Wat statistieken erbij en iedereen gelooft het weer. Maar ik dwaal een beetje af, geloof ik.


Jongens! Meiden, moet ik natuurlijk ook zeggen. Hier staan we dan. Geweldig! Geweldig dat er zoveel vrouwen tot ons kabinet zijn toegetreden. Ja, daar ben ik trots op. Echt waar. Vrouwen zijn meestal kritischer dan mannen. Niet alle vrouwen natuurlijk. Ankie Broekers-Knol had je met een flesje witte wijn zo in je zak, hahahaha…. Hadden jullie trouwens al meegekregen dat de gemeenten nu pas ontdekten dat er helemaal geen wettelijke basis was voor het aanwijzen van AZC’s? Wel goed gedaan van haar. Eerlijk is eerlijk, petje af. Als je over het toneelspelen hebt, was zij ook wel… hoe noemen de Engelsen dat ook alweer zo mooi, a character! Maar… maar… maar. Je hebt gelijk, Carola, we zitten hier natuurlijk niet om onszelf alleen maar te feliciteren met wat we in de afgelopen jaren allemaal als kabinet hebben overleefd. We zijn, hoe je het ook wendt of keert – nou, dát hebben we het afgelopen jaar in ieder geval wel veel gedaan, natuurlijk hahahahaha, wenden en keren, dit kabinet van alle kanten bekeken, hahahaha...


Maar vooruit: we zijn toch min of meer een nieuw kabinet. Frisse gezichten, superleuk, in een nieuw jaar met gave voornemens. En laat ik eerlijk zeggen: dat voelt nu al goed, en ik weet dat sommige van jullie denken: dat zegt hij alleen maar omdat hij de langstzittende premier van Nederland wil worden. En, eerlijk is eerlijk, daar zit natuurlijk ook wel een grond van waarheid in. Ik zou liegen als ik die ambitie zou verzwijgen, maar écht, dat is niet het enige wat me aan de stoel van de primus inter pares laat kleven.


Ik geloof dat wij, zeker met al die nieuwe gezichten, verschil kunnen maken. Het land vooruit kunnen helpen. We hebben zulke goeie ideeën; ook als ze niet kloppen, dan passen we die ideeën gewoon aan. Dat noem ik verfrissend. Daarom hebben we nu ook zoveel nieuwe ministers. Van Langdurige Zorg, Natuur en Stikstof, Primair en Secundair Onderwijs, Dennis, onze enige mavo-klant – waar zit je? O daar achteraan. Niet zo bescheiden jongen, dat is Robbert ook niet, die heeft bij Matthijs altijd meteen een grote mond over het heelal hahaha… Maar samen zullen jullie toch iets moois van dat onderwijs moeten maken. Niet te duur, hè jongens.


Rob en Micky is ook een mooi duo – Micky, Micky? O, je zit naast me. Economische Zaken en Klimaat, mooie post. Economisch gaat het nu nog voor de wind, ondanks al die corona-ellende en dat gezeur van het mkb, de tranen van de horeca. Met de grote bedrijven gaat het ongelooflijk goed, dus daar heb je geen omkijken naar, Micky.


Klimaat en Energie is natuurlijk een moeilijker verhaal, Rob. Het zal niet makkelijk zijn dat te combineren, want het moet natuurlijk wel allemaal te betalen zijn. Maar linksom of rechtsom, daar komen jullie vast allemaal uit. Weet ik zeker. Het land heeft jullie nodig. Ik ben nu al trots dat we hier zitten, dat we dit hebben bereikt. Echt gaaf! Ik reken ook op jullie dat we de rit uitzitten!'
Comments


bottom of page